Praktijk MIND

Wat is Somatic Experiencing?

Somatic Experiencing®

(SE) is een vorm van therapie gericht op het verlichten van de symptomen van posttraumatische stressstoornis (PTSS) en andere mentale en fysieke trauma gerelateerde problemen door te focussen op lichamelijke gewaarwordingen en het reguleren van het zenuwstelsel en ontwikkeld door Peter A. Levine.

Somatic Experiencing is een zachte therapie, zodat je de veranderingen in het zenuwstelsel veilig kan opnemen zonder te overweldigen. En kan het gevoel van levendigheid, ontspanning en heelheid herstellen in de nasleep van een trauma.

Traumatische of stressvolle ervaringen die door SE kunnen worden verholpen, zijn onder meer: onveilige gehechtheid in het vroege leven, misbruik, mishandeling, chronische stress en iedere overweldige gebeurtenis die je mee kan maken en niet kan verwerken. Met als gevolg symptomen variërend van: angst, woede, hartkloppingen, oppervlakkig ademen, overmatige alertheid, prikkelbaarheid, onrust, slapeloosheid, uitputting en gevoelloosheid.

SE werkt met de stressreactie (vechten/vluchten/bevriezen) en maakt gebruik van ervaren van sensaties in het lichaam en bewuste ademhaling. Pendulatie (het heen en weer bewegen tussen de verschillende sensaties), zorgt dat je verbonden blijft met een gevoel van rust en veiligheid. Het lichaam reageert positief op fijne herinneringen en deze hulpbronnen worden ingezet om spanningen te helpen ontladen. Op deze manier is SE-therapie gericht op het opbouwen van veerkracht om moeilijke ervaringen die een trigger kunnen zijn voor het lichaam, in het dagelijks leven te beheersen.

“Trauma is geen psychologisch, maar in de eerste plaats een biologisch verschijnsel. Door de taal van ons lichaam te leren spreken kunnen we ons lichaam helpen zichzelf te genezen.”